Muren injecteren tegen opstijgend vocht

Veel woningen hebben last van opstijgend vocht. Het is een probleem die vooral terug te zien is in oudere woningen die nog niet zijn voorzien van een waterkering. Een waterkering, zoals tegenwoordig standaard aangebracht in nieuwbouwwoningen is een zeer goede bescherming tegen opstijgend vocht. Woningen die nog niet met een waterkering zijn voorzien lopen daarom extra risico op opstijgend vocht. Er zijn hier enkele oplossingen voor, zoals het onderkappen van de woning, maar een veel minder ingrijpende wijze is het injecteren van de muren. Meer informatie op www.interex.be

Waarom de muren injecteren?

Een woning zonder waterkering loopt extra risico om last te krijgen van opstijgend grondvocht. Het grondvocht komt door het poreuze metselwerk en zal door de muren omhoog trekken. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Behang, verf en pleisterwerk kan van de muren komen en er zullen vochtplekken en schimmelplekken op de muren ontstaan. Doordat er vocht in de muren zit, zal de woning ook minder goed te verwarmen zijn en wordt er meer energie verbruikt. Dit zal dan ook te merken zijn aan een hogere energierekening. Er kan een muffe geur in de woning hangen en schimmel op de muren kan de woning ernstig aantasten. Zelf de woningconstructie kan dan aangetast worden. Ook de inwoners van de woning kunnen gezondheidsklachten ervaren, door het oplopen van allergische klachten of luchtwegklachten. Dit zijn allemaal goede redenen om zo snel mogelijk te starten met de bestrijding van opstijgend vocht door middel van het injecteren van de muren.

Hoe werkt het injecteren van de muren?

Over de gehele lengte van de muur wordt op zo’n 3 tot 5 centimeter boven de vloerpas gaten in de muur geboord. De gaten worden op een afstand van ongeveer 15 centimeter afstand van elkaar geboord. De hoeveelheid gaten hangt af van het gebruikte injectiemiddel. Het injectiemiddel bestaat uit een vochtwerende vloeistof of gel. De keuze voor vloeistof of gel hangt samen met de soort muur en de staat hiervan. Gel zal over het algemeen een snellere werking hebben. De vloeistof of gel zal nadat het in de boorgaten is gespoten door de muur worden geabsorbeerd en diep in het metselwerk trekken. Als het is uitgehard is er op relatief eenvoudige wijze een waterkering in de woning aangebracht. Optrekkend vocht zal nu tegengehouden worden. Nadien worden de boorgaten weer gevuld. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de muur opnieuw te bekleden.

Zelf doen of laten doen?

Het injecteren van de muren lijkt misschien een relatief eenvoudige klus om zelf te doen, maar dit is niet altijd zo. Er is best wel enige expertise nodigen als doe-het-zelver is een fout zo gemaakt en kan het uiteindelijk nog meer kosten. Bij het laten uitvoeren van de werkzaamheden kan er geprofiteerd worden van enkele aantrekkelijke voordelen, die de kostprijs flink kunnen laten dalen. Zo zijn er verschillende premies die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt, waaronder ook voor het bestrijden tegen opstijgend vocht. Bij het laten uitvoeren kan er ook gebruik gemaakt worden van het lage btw-tarief van 6% en de aannemer zal een garantie afgeven, voor als de werkzaamheden achteraf toch niet goed zijn uitgevoerd.