Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een groot probleem in veel oudere woningen. De huidige nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig voorzien van een waterkering, een vochtwerende laag, om opstijgend vocht tegen te houden. Vroeger was dit niet gebruikelijk en vandaar dat oudere woning extra gevoelig kunnen zijn voor opstijgend vocht. Poreus metselwerk absorbeert dan grondvocht en het vocht zal door de muur naar boven optrekken. De gevolgen laten zich raden: vochtige muren, vochtplekken, schimmelplekken, muffe geur en loslatend behang en pleisterwerk. Het is niet verstandig om deze problemen voort te laten bestaan, want opstijgend vocht zal nooit vanzelf ophouden. Een methode om opstijgend vocht te voorkomen is het onderkappen van de muren.

Wat is de werkwijze bij het onderkappen van de muren?

Bij het onderkappen van de woning wordt er alsnog achteraf een waterkering in de woning aangebracht. Het principe is dat de woning als het ware wordt opgetild om de waterkering aan te brengen. In de praktijk betekent dit dat op vloerpas de stenen uit de muur worden gehaald, of er wordt een sleuf in de muur gefreesd. Hier wordt dan een kunststof vochtkeringslaag in aangebracht, om vervolgens de schade weer te herstellen. Dit moet plaatsvinden onder de gehele woning aan zowel de buitenmuren als de binnenmuren. Het spreekt voor zich dat dit een behoorlijke arbeidsintensieve klus is, waarbij ook de nodige schade wordt aangebracht. Binnen in de woning zullen de muren weer opnieuw bezet moeten worden met behang op pleisterwerk. Meestal moet er ook langs de randen van de woning een gleuf worden afgegraven omdat het waterpas niveau zich daaronder bevindt.

Wat zijn de voordelen van de muren onderkappen?

Het grote voordeel van het onderkappen van de muren is dat het een zeer effectieve methode is. De woning is 100% beschermd tegen opstijgend vocht, waardoor de woning zeker droog blijft. Er hoeven geen problemen met opstijgend vocht meer verwacht te worden, want de woning is nu voorzien van een goede waterkering. Een andere methode is het injecteren van de muren. Dit is op zich ook een goede methode, maar het onderkappen van de woning geeft meer zekerheid. Bij het injecteren moet nog blijken of het injectiemiddel alle plekken in de muur weet te bereiken. Ook de waarde van de woning zal na het onderkappen meer waard worden. Bovendien kan een deel van de investering weer worden terugverdiend doordat de Vlaamse overheid een premie uitdeelt aan huiseigenaren die hun woning verbeteren. Ook de bestrijding van opstijgend vocht valt hieronder.

Zijn er ook nadelen?

Er zitten ook enkele nadelen aan het onderkappen van de woning. Dit heeft vooral te maken met werkzaamheden zelf. Het onderkappen is behoorlijk arbeidsintensief en zal zowel de buitenmuur als de binnenmuur worden beschadigd. Het onderkappen van de woning is dus al een behoorlijke renovatie op zich.

De prijs van de muren onderkappen

De muren onderkappen kan een behoorlijke investering zijn. Daar staat tegenover dat het zeer effectief is en het probleem met opstijgend vocht definitief achter de rug is. Gemiddeld gezien zal de prijs voor het onderkappen tussen de € 100,- en € 150,- per lopende meter zijn. Diverse offertes opvragen kan helpen om een goed prijsinzicht te verkrijgen en de goedkoopste aanbieder uit te kiezen.